Torjuttu viha huutaa kiltin ihmisen hyväksyntää

posted in: Yleinen | 0

 

Me synnytään perheisiin, joissa on eri käsityksiä siitä, millainen käytös ja tunnemaailma on hyväksyttävää, ja millainen ei ole. Selviytyäksemme ja varmistaaksemme että olemme rakastettuja, suljemme lapsena pois itsestämme sellaiset piirteet, jotka eivät saa hyväksyntää. On kuitenkin turhaa osoittaa sormella vanhempiaan tai pieleen mennyttä kasvatusta, sillä tämä on aivan yleinen ilmiö. Me pystytään kohtaamaan muiden ihmisten (mukaan lukien omien lasten) tunteet ja kannattelemaan niitä vain siinä määrin, mitä itse olemme sujut omien tunteidemme kanssa.

Nämä pois suljetut piirteet ja tunteet eivät kuitenkaan vain katoa, vaan niistä tulee tiedostamattomia osia itsessämme. Itsen tunteminen aikuisiällä on haastavaa, koska jos meitä pyydetään tiedostamaan itsestämme nämä pois sulkemamme itsen osaset, se vie meidät takaisin alkuperäiseen torjutuksi tulemisen kokemukseen.

Sielu haluaa tulla kokonaiseksi, ja meille tarjotaan elämän saatossa tilaisuuksia siihen. Mutta tullaksemme kokonaiseksi, meidän on nähtävä ja hyväksyttävä kaikki pois suljetut osatkin itsessämme. Ja se voi olla kivuliasta.

Esimerkiksi viha on luonnollinen ja inhimillinen tunne, mutta monilla se on joutunut näiden itsestä torjuttujen piirteiden tiedostamattomaan joukkoon. Jos olet torjunut vihan tunteet itsestäsi, se saattaa näkyä ainaisena kilttiytenä, rajojen asettamisen vaikeutena, katkeruutena, ”easy going” -tyyppisenä persoonallisuutena, siinä, että muiden ilmaisema viha tekee olosi epämukavaksi, tai et voi sietää sitä. Tai että tätä lukiessakin ajattelet vihan olevan pahasta.

Kuinka hyvin tunnistat vihan itsessäsi?

Huomioi myös, että viha voi mielessäsi kohdistua johonkin toiseen ihmiseen, mutta todellisuudessa se on täydellisesti sinun oma tunteesi, ja oleellista on vain oman tunteesi hyväksyminen, ei kohdistaminen ja ulkoistaminen johonkin toiseen ihmiseen.

Otin juuri tämän perustunteen esimerkiksi, koska se liittyy paljon rajojen asettamisen teemaan. Olen aiemmin puhunut ”kameli, leijona ja lapsi” – käytösmalleista. Siinä kameli kuvaa liiallisen kilttiä ihmistä, joka ei tunne hyvin rajojaan ja jaksamistaan. Leijonavaihe on hedelmällinen ja tärkeä vaihe rajansa tuntevaksi ihmiseksi tulemisessa, kun otamme vihan käyttöömme, ja murtaudumme häkistä. On myös mahdollista, että olet joskus oppinut leijonan mallin ainoana tapana ilmaista rajojasi. Mikä ymmärrettävästi on myös kuluttavaa sinulle ja läheisillesi.

Rajojen opettelun tavoitteena on tiedostaa itsessä kamelin ja leijonan käytösmallit, jolloin niistä on helpompi siirtyä eteenpäin. Lapseksi, joka tietää, että voi sanoa ”kyllä” kun siltä tuntuu, ”ei” kun siltä tuntuu, ja ”en tiedä” kun siltä tuntuu.

Jämäkkyys ja oma tahto, luottavainen rentous syntyy kyvystä käsitellä vihaa, tuntea ja hyväksyä sen olemassaolo luonnollisena ja terveenä tunteena.

Rajoja teemana on käsitelty jo jonkin verran Ilo tantrailloissa, mutta Kouvolan helmikuun kurssi-ilta on vielä täysin omistettu tälle aiheelle. Aito ja teeskentelemätön läheisyys muihin ihmisiin tulee helpommaksi kun olet ensin sujut omien rajojesi kanssa, ja osaat ottaa vastuun itsestäsi ja hyvinvoinnistasi.

Rajat ja läheisyys 23.2. Kouvolassa

Rakkaudella, Nuppu

Ilo Tantra

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *